tirsdag 26. juli 2011

Mitt lille land - årets ferie glemmer jeg ikke med det første

Så har også jeg kommet tilbake fra årets ferie. Med mange flotte, men også sterke inntrykk. Fra Telemark tar jeg med meg Vemork museet, der man kan ta rede på hvordan Tungtvannsaksjonen fra 2. verdenskrig foregikk og få et visst inntrykk hvor vanskelig den var å gjennomføre. Det var det også en utstilling fra Finlandskrigen - borgerkrigen, som gjorde et veldig sterkt inntrykk med bilder av falne barn og voksne i gatene, bilder som viste en råskap uten like. På Skeikampen var vi innom Vegmuseet,som i tillegg til å vise hvordan veier har blitt ryddet, gamle biler og i år en sykkelutstilling, også viste fram 250 par sko som symboliserte hvor mange som ble drept i trafikken ifjor. Gravid som jeg er kan hormonene av og til løpe av med meg og jeg blir kranglete og sur. En slik dag hadde jeg fredag 22.juli. Så smalt det, det var uvirkelig og plutselig var mine "store" problemer fullstendig ubetydlige. Jeg håpet at det ikke var en muslimsk gruppe som hadde gjort det, selvom det kunne vært naturlig da vi er involvert i krigføringen både i Afghanistan og Libya. Et hollandsk ektepar jeg møtte den dagen sa at : I dag mistet Norge sin uskyldighet. Mistanken deres var rettet mot muslimske terrorgrupper. Og da jeg fikk høre at det var en norsk utseende mann som var arrestert fikk jeg bekreftet min intiusjon om at dette var en nasjonalist. Det føltes både godt og vondt på en gang. Datteren min har flere utenlandske og muslimske venner på skolen som kunne gått en veldig vanskelig tid i møte. Det vanskelige å forstå var at en nordmann var villig til å slakte sine egne, og særlig for et så snevert menneskesyn som han tydeligvis har og hans innbilning at han er i krig. At han kunne drepe barna og ungdommen, Norges fremtid var enda mer uforståelig. Vi forsøker å ta tryggheten tilbake her hjemme nå, Norge skal igjen bli det trygge frie landet det var før 22.juli, men vi kjenner nok litt frykt noen og enhver for han søker å så splid gjennom uttalelser i rettsvesenet. Han bedriver helt klart et spill også fra arresten nå som han har verdens øyne rettet mot seg. Jeg skal om 7 mnd føde et barn, et barn jeg håper skal oppleve den friheten vi hadde før 22.juli, jeg håper også at min trygghet vil vende tilbake... Ferien ble avsluttet i Trondheim og på Røros. Vi tente lys for ofrene og de sårede i Vår Frues Kirke, Nidarosdomen og i Røros kirke. Det føltes som en trøst å se lyshavene i de respektive plassene og blomstene og lysene som var satt frem på torget i Trondheim. Lys som viser kjærligheten vi her i Norge har til hverandre og landet vårt....

2 kommentarer:

unikarina sa...

Det er en barsk og voldsom ugerning, som er hændt i Norge.Det er så svært at forstå - og det synes så meningsløst. Det rammer ikke kun dybt hos jer... Der er sendt mange, varme tanker til jer alle.Jeg glædes dog over, at I formår at holde sammen - at finde jeres dybe værdier frem!

Det glæder mig dog at læse at du er gravid - og forhåbentligt har du det godt trods hormonernes rasen.

Tanker og kram fra DK

Trillemor sa...

Kære Kristin.

Det gør mig så ondt for Norges folk, at I har skulle opleve så frygtelig en ugerning. Jeg har menge følelser for Norge eftersom jeg jo ind imellem arbejder hos jer.

Midt i fortvivlelsen har du så glæden at vente et barn, stort tillykke med det.

Varme tanker Charlotte